Spectūrisma Turaidas pārgājiens!

21.05.2023. – svētdiena.

 

Spectūrisma klasika – 2019.gada pārgājiena atkārtojums ar būtisku papildinājumu! Jaunums: Klaušinieku māja Turaidā ar interesantu ekspozīciju. Būs arī Siguldas dažādās alas un iespaidīgais Viešu pilskalns!

 

Tikšanās Rīgas centrālajā stacijā pie kasēm: ~ 7:30.

Izbraukšana ar Siguldas vilcienu no Rīgas centrālās stacijas: 7:46.

Tikšanās vieta un pārgājiena sākums: Siguldas stacija, 9:00.

 

Pārgājiena programmā:

 

-        Klaušinieku māja! Jaunā ekspozīcija Turaidas muzejrezervātā – Ceļā uz Latvijas valsti: klaušinieks, saimnieks, pilsonis. Stāsts par to, kā ar neatlaidīgu darbu latviešu tauta kļūst par savas zemes saimnieku, veido savu nacionālo kultūru un visbeidzot – savu valsti.

-        Turaidas Rozes dižliepa, leģendārās Maijas kapiņš un Dainu kalns maija ziedonī.

-        Stāsti par un ap Siguldas alām, pārgājienā arī vairākas apskatīsim. Pa ceļam būs gan slavenā Gūtmaņa ala, gan mazāk zināmā Turaidas ala, gan arī pirmatnējā Blusu ala, kā arī citas.

-        Iespaidīgais Viešu pilskalns – sens lībiešu pilskalns Gaujas ielejas stāvkrasta kraujā starp divām dziļām lejām – vienā pusē Gaujas senieleja, otrā – mežonīgs klinšu kanjons, kuru arī apskatīsim! Viešu pilskalna pašā augšā atrodas noslēpumaina bedre-aka, kas jau kopš seniem laikiem piesaistījusi pētnieku un citādu interesentu uzmanību.

-        Un visa diena pie dabas Gaujas nacionālajā parkā!

 

Pārgājiena sākums un nobeigums – Siguldas dzelzceļa stacijā.

Var uz pasākumu braukt arī ar savu auto un to bez maksas novietot Siguldas stacijas tuvumā, kur to atļauj satiksmes noteikumi.



Attēlā: Viešu kanjonā - pirmatnējās dabas stūrītī. Foto: Andris Grīnbergs, Spectūrisms, 2019.


Pasākuma ilgums: ~ 6 – 7 stundas.

Pārgājiena garums – kopā ap 17 – 20 km.

Apvidus ir izteikti reljefains – dziļas gravas un sāngravas, stāvas nogāzes, bet iešanas temps būs mierīgs.

Pasākums nav piemērots dalībniekiem jaunākiem par 7 gadiem.

Līdzi ņemam pusdienas un dzeramo!

 

Vadītājs: Andris Grīnbergs – ceļotājs, dabas pētnieks un vēsturnieks (M.hist.).

 

Dalības maksa priekšapmaksā: 9 (deviņi) EUR, skolēniem – 5 EUR. Bērniem līdz 9 gadiem (ieskaitot) – bezmaksas. Dalības maksa priekšapmaksā ir rēķins uz e-pastu un pārskaitījums internetbankā.

 

Otra iespēja: dalības maksa uz vietas: 10 EUR, skolēniem – 5 EUR, bērniem līdz 9 gadiem – bezmaksas.

 

Pēdējais brīdis pietiekties uz priekšapmaksu – piektdiena, 19.maijs, 17:00. Pēc tam paliek otra iespēja – apmaksa uz vietas pirms pārgājiena sākuma.

 

Pieteikšanās pārgājienam: specturisms@gmail.com, vai zvanot/sms T.: 29 246 928.

 

Pieteikšanās norise: piesakies norādot dalībniekus un maksātāju, telefona numuru saziņai, saņem savā e-pastā rēķinu, apmaksā internetā ar bankas pārskatījumu uz populārāko Latvijas banku – Swedbank.

 

Neierašanās gadījumā – priekšapmaksa netiek atmaksāta, bet, ne vēlāk kā diennakti pirms pasākuma, ir pārceļama. Ja gadījumā pēc dalības apmaksas gadās saslimt – tad, savlaicīgi, vēlākais iepriekšējā dienā, informējot par neierašanos, ir iespēja dalības iemaksu pārcelt uz kādu no nākamiem pārgājieniem!

  

Dalības maksā iekļauts: pasākuma organizēšanas un vadīšanas izmaksas, tehniskie izdevumi un visi nodokļi.

 

Papildus izmaksas: personīgie ceļa izdevumi, piemēram, vilciena biļete Rīga – Sigulda = 2,10 EUR. Ieejas maksa Klaušinieku mājas ekspozīcijā: pieaugušajiem 3 EUR, pensionāriem – 2 EUR, studentiem – 1,50 EUR, skolēniem – tikai 0,50 EUR.

 

Spectūrisms ir draudzīgs bērniem. Var nākt pārgājienā arī ar pirmskolas vecuma bērniem (viņiem – bez maksas)! Dalībniekiem līdz 14.gadiem obligāti jābūt pieaugušo pavadībā.



Attēlā: Siguldas klasika - Gūtmaņa ala. Foto: Andris Grīnbergs, Spectūrisms, 2019.

 

Nepaliec brīvdienās mājās!

 

Visa informācija: www.specturisms.lv

 

Spectūrisms – speciālais pārgājienu tūrisms!

 

Šī emuāra populārākās ziņas