Ūdenskritumu pārgājiens Rendas apkārtnē!

18.03.2023. – sestdiena.

 

Šonedēļ sniegs kūst ar joni, un nedēļas nogalē Kurzemē daudzviet sniega nebūs vairs nemaz. Īstais laiks doties uz skaistajiem Kurzemes ūdenskritumiem! Šoreiz – ūdenskritumu pārgājiens Rendā un tās apkārtnē, gan populārie Īvandes ūdenskritumi, gan mazāk zināmie apkārtnes mežos!

 

Tikšanās vieta: Rīgas autoosta, 6:40.

Rīgas – Kuldīgas autobuss uz Rendu: 7:00.

Pārgājiena sākums Rendā pie autobusu pieturas: 9:15 (pēc Rīgas autobusa pienākšanas).

Pārgājiena nobeigums – turpat Rendā, pie autobusu pieturas.

 

Pārgājiena programmā:

 

-        Rendas rumba – viens no senāk zināmajiem Kurzemes ūdenskritumiem, kas aprakstīts jau 19.gadsimtā! Izcili skaists, 2 metrus augsts, izveidojies uz nelielās Īvandes upītes, kas pavasarī, kad kūst sniegi, ir ūdeņiem ļoti bagāta. Iespaidīgs tieši palu laikā!

-        Īvandes augšējais ūdenskritums ir 1,4 m augsts, un tas aizsāk ainavisku upes kanjonu starp dolomītu klintīm. Visiespaidīgākais šis ūdenskritums arī ir tieši agarā pavasarī!

-        Mazrendas ūdenskritums smilšakmens klinšu gravā netālu no Abavas ir zināms daudz mazāk nekā divi populārie ūdenskritumi Rendā. Par to liecina arī neskartā daba visapkārt.

-        Oļupītes ūdenskritums, kas tika atklāts samērā nesen, pēc grāmatas par Latvijas ūdenskritumiem iznākšanas, un tādēļ ir pavisam maz pazīstams. Upītei ir atradies arī otrs nosaukums – Rumbiņa, kas apliecina ūdenskrituma esamību uz tās. Lai arī izmēros neliels, tas ir īpaši interesants ar savu īpatnību – ūdensrijēju pirms ūdenskrituma kāples. Vienīgais tāds Latvijā!

-        Visa diena pie dabas skaistajos Kurzemes mežos un dabas takās!

-        Dabas skati ar Abavas ieleju un vēl daudz kas jauks un interesants pa ceļam!

 

Pasākuma ilgums: ~ 8 stundas.

Pārgājiena garums ~ 20 km.

 

Apvidus ir daudzveidīgs, bet iešanas temps būs mierīgs.

Pasākums piemērots ikvienam, kam patīk iet pārgājienos!

Vadītājs - gids: Andris Grīnbergs – ceļotājs, vēsturnieks (M.hist.) un grāmatas „Latvijas ūdenskritumi un krāces” (R., 2011) autors.

 

Atpakaļceļā brauksim ar autobusu no Rendas 17:58, kas uz Rīgu kursē caur Tukumu.

Autobusa biļeti turpceļam ieteicams iegādāties savlaicīgi.

Tiem, kas brauc ar savu auto, to ērti novietot būs bezmaksas stāvvietā Rendas centrā. Pārgājiens ir apļveida, kur sāksim, tur arī beigsim.

 

Dalības maksa priekšapmaksā: 9 EUR, skolēniem – 5 EUR. Bērniem līdz 9 gadiem (ieskaitot) – bezmaksas. Dalības maksa priekšapmaksā ir rēķins uz e-pastu un pārskaitījums internetbankā.

Otra iespēja: dalības maksa uz vietas: 10 EUR, skolēniem – 5 EUR, bērniem līdz 9 gadiem – bezmaksas.

 

Pēdējais brīdis pietiekties un veikt priekšapmaksu – piektdiena, 17.marts, 17:00.

Neierašanās gadījumā – priekšapmaksa netiek atmaksāta, bet, ne vēlāk kā diennakti pirms pasākuma, ir pārceļama (atliekama uz citu pasākumu).

 

Pieteikšanās norise: piesakies norādot dalībniekus un maksātāju, telefona numuru saziņai, saņem savā e-pastā rēķinu, apmaksā internetā ar bankas pārskatījumu uz populārāko Latvijas banku – Swedbank.

 

Pieteikšanās pārgājienam: specturisms@gmail.com, vai zvanot/sms T.: 29 246 928.

 

Dalības maksā iekļauts: pasākuma organizēšanas un vadīšanas izmaksas, tehniskie izdevumi un visi nodokļi.

 

Papildus izmaksas: tikai personīgie ceļa izdevumi, piemēram, autobusa biļete Rīga – Renda: ~ 5,60 EUR.

Līdzi ņemam pārtiku pusdienām un siltu dzeramo, ko nolietosim atpūtas pauzēs.

 

Spectūrisms ir draudzīgs bērniem. Var nākt pārgājienā arī ar pirmskolas vecuma bērniem (viņiem – bez maksas)! Dalībniekiem līdz 14.gadiem obligāti jābūt pieaugušo pavadībā.

Ja gadījumā pēc dalības apmaksas gadās saslimt, kļūt par kontaktpersonu vai nonākt karantīnā – tad, savlaicīgi informējot par neierašanos, ir iespēja dalības iemaksu pārcelt uz kādu no nākamiem pārgājieniem! Piesakies uz pasākumu laicīgi!

 

Nepaliec brīvdienās mājās!

 

Spectūrisms – speciālais pārgājienu tūrisms.

 

Visa informācija: www.specturisms.lv

 

Šī emuāra populārākās ziņas