Ciemošanās Sarkandaugavā un Dauderos!

18.12.2022. – svētdiena.

 

Speciāls, ziemai pielāgots maršruts pa interesanto Rīgas apkaimi Sarkandaugavu! Šoreiz gan pastaigas pa apkaimes ielām, gan ik pa brīdim dosimies apsildīties arī iekštelpās – apceļosim un iepazīsim divas nozīmīgas Sarkandaugavas celtnes. Ciemosimies skaistajā Sarkandaugavas luterāņu baznīcā un lieliskajā Dauderu villā, ko 1897.gadā sev cēla slavenas alusdarītavas īpašnieks!

 

Tikšanās vieta: Sarkandaugavā, Tilta ielā pie 3.trolejbusa galapunkta, 11:00.

 

Pārgājiena programmā:

-        Viena no greznākajām Rīgas savrupmājām – villa „Dauderi”, kas celta 1897.gadā kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) turīgā īpašnieka Ādolfa fon Bingnera savrupmāja. 1930.gadu nogalē tā bija Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa rezidence! Būs iespēja apskatīt villas iekštelpas – interesants muzejs ar dažādām ekspozīcijām. Šobrīd – speciālā izstāde: grezni kamīna pulksteņi no Francijas!

-        Pēc arhitekta Johana Daniela Felsko projekta celtā Rīgas Svētās Trīsvienības evaņģēliski luteriskā baznīca (1876 - 1878). Baznīcā apskatāms skaists interjers, slavenā Rīgas ērģeļu meistara Augusta Martina 1880.gados būvētās ērģeles, un spectūristiem īpaši – būs iespēja uzkāpt baznīcas tornī un paskatīties uz Sarkandaugavu no augšas!

-        Pa ceļam: Sarkandaugavas vēsturiskās vietas, arī ievērojamu arhitektu projektētas būves un šarmanta koka apbūve.

-        Līkumotas un romantiskas ieliņas, kāds dižkoks, jaunais dzelzceļa pārvads un vēl citi interesanti apskates objekti.

 

Plašas transporta iespējas: pārgājiena sākuma vietai ir ērta tramvaju (Nr.5), trolejbusu (Nr.3) un autobusu (Nr.2, 11, 24) satiksme no centra, Vecmīlgrāvja un citām apkaimēm. Pieturu nosaukums: Sarkandaugava (trolejbusam) vai Tilta iela (autobusiem) vai Sarkandaugavas iela (tramvajam). Uz pasākuma sākuma vietu var atbraukt arī ar Saulkrastu (Skultes) līnijas vilcienu (pietura Sarkandaugava, ap 400 m attālumā). Var arī atbraukt ar savu auto, un to uz pārgājiena laiku nolikt kādā no tuvējām ieliņām.

 

Šis pārgājiens var būtiski mainīt priekšstatus par šo Rīgas apkaimi!

 

Pasākuma ilgums: ~ 3 – 4 stundas.

Pārgājiena garums – kopā ap 7 km.

Apvidus ir faktiski līdzens, bet iešanas temps būs mierīgs.

Pasākums piemērots ikvienam, kam patīk iet pārgājienos!

Vadītājs: Andris Grīnbergs – ceļotājs, dabas pētnieks un vēsturnieks (M.hist.).

 

Dalības maksa priekšapmaksā: 9 (deviņi) EUR, skolēniem – 5 EUR. Bērniem līdz 9 gadiem (ieskaitot) – bezmaksas. Dalības maksa priekšapmaksā ir rēķins uz e-pastu un pārskaitījums internetbankā.

 

Otra iespēja: dalības maksa uz vietas: 10 EUR, skolēniem – 5 EUR, bērniem līdz 9 gadiem – bezmaksas.

 

Pēdējais brīdis pietiekties un veikt priekšapmaksu – piektdiena, 16.decembris, 17:00. Piesakies uz pasākumu laicīgi!

Neierašanās gadījumā – priekšapmaksa netiek atmaksāta, bet, ne vēlāk kā diennakti pirms pasākuma, ir pārceļama. Ja gadījumā pēc dalības apmaksas gadās saslimt, kļūt par kontaktpersonu vai nonākt karantīnā – tad, savlaicīgi informējot par neierašanos, ir iespēja dalības iemaksu pārcelt uz kādu no nākamiem pārgājieniem!

 

Pieteikšanās norise: piesakies norādot dalībniekus un maksātāju, telefona numuru saziņai, saņem savā e-pastā rēķinu, apmaksā internetā ar bankas pārskatījumu uz populārāko Latvijas banku – Swedbank.

 

Pieteikšanās pārgājienam: specturisms@gmail.com , vai zvanot/sms T.: 29 246 928.

 

Dalības maksā iekļauts: pasākuma organizēšanas un vadīšanas izmaksas, tehniskie izdevumi un visi nodokļi.

Papildus izmaksas: Villas „Dauderi” (muzeja) apmeklējums (3 EUR, senioriem un studentiem – 1,5 EUR, skolēniem 0,75 EUR), kāds ziedojums luterāņu baznīcai un personīgie ceļa izdevumi.

 

Spectūrisms ir draudzīgs bērniem. Var nākt pārgājienā arī ar pirmskolas vecuma bērniem (viņiem – bez maksas)! Skolēniem, kam 10 – 18 gadi – tikai 5 EUR. Dalībniekiem līdz 14.gadiem obligāti jābūt pieaugušo pavadībā.

 

Svarīgi: piesakies laicīgi, jo pārgājiena grupai var būt maksimālā dalībnieku skaita ierobežojums!

  


Attēlā: unikāls kamīns ar rūķīšiem. Foto: Andris Grīnbergs, Spectūrisms.


Rīgas stāstu pārgājieni ir Rīgas apkaimju pārgājieni – pa mazāk zināmām galvaspilsētas vietām, pa nomalēm, kur vairāk dabas, kur slēpjas maz zināmas vēstures vērtības, pa vietām, kurām daudzi ikdienā iespējams iet vai brauc garām nenojaušot to patieso šarmu, arhitektūras un kultūrvēstures nozīmi.

 

Nepaliec brīvdienās mājās!

Visa informācija: www.specturisms.lv .

 

Spectūrisms – speciālais pārgājienu tūrisms.

 

 

 

 

Šī emuāra populārākās ziņas